alopecia areata: okok, diagnózis és kezelések

alopecia areata: okok, diagnózis és kezelések

alopecia areata egy általános autoimmun rendellenesség, amely gyakran kiszámíthatatlan hajhullást eredményez.

Ez nagyjából 6,8 millió embert érint az Egyesült Államokban és 147 millió embert világszerte.

A legtöbb esetben a haj egy negyed méretű kis foltokban esik ki. Lehet, hogy csak néhány folt van, de az alopecia areata befolyásolhatja a fejbőr szélesebb területeit.

Ha a fejbőrön teljes hajveszteség van, az orvosok az alopecia totalis -t diagnosztizálják. Ha az egész testben hajhullás van, akkor az állapotot alopecia universalis -nak hívják.

Az alopecia bárkit is érinthet, életkortól, nemtől vagy fajtól függetlenül, bár a legtöbb eset 30 éves kor előtt fejlődik.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a Alopecia areata, annak diagnózisának és a potenciális kezeléseknek.

Kezelés

Jelenleg nincs gyógymód az alopecia areata számára, bár vannak olyan kezelés, amelyet az orvosok javasolhatnak, hogy segítsék a haj gyorsabban történő növekedését.

Az alopecia areata kezelés leggyakoribb formája a kortikoszteroidok, az erős gyulladásgátló gyógyszerek használata, amelyek elnyomhatják az immunrendszert. Ezeket általában általában helyi injekciók, helyi kenőcsök vagy szóbeli alkalmazás révén adják be.

Egyéb olyan gyógyszerek, amelyek előírhatók, amelyek elősegítik a haj növekedését, vagy befolyásolják az immunrendszert, a minoxidil, az antralin, a sadbe és a DPCP. Bár ezek némelyike segíthet a haj újjáélesztésében, nem tudják megakadályozni az új kopasz foltok kialakulását.

A fotokemoterápia alkalmazását néhány tanulmány támasztja alá, és potenciális alternatívát jelent azoknak a betegeknek, akik nem képesek vagy nem hajlandóak szisztémás vagy invazív terápiákat használni.

esztétikai szempontja mellett a haj bizonyos fokú védelmet nyújt az elemek ellen. Az alopecia areata -ban szenvedő emberek, akik hiányoznak a haj védő tulajdonságai, szeretnék:

 • Viselj napvédőt, ha napnak vannak kitéve.
 • Viseljen körbefutó szemüveget, hogy megvédje a szemét a naptól és a törmeléktől, amelyet a szemöldök és a szempillák általában megvédenek.
 • Használjon olyan fejfennelést, mint a kalapok, parókák és sálak, hogy megvédjék a fejet a naptól, vagy melegen tartsák.
 • Használjon kenőcs az orr belsejében, hogy a membránokat nedves maradjon, és megvédje azokat az organizmusokat, amelyeket általában az orrszőr csapdába esik.

Az alopecia areata nem teszi közvetlenül az embereket betegnek, és nem is fertőző. Ugyanakkor nehéz lehet az érzelmileg alkalmazkodni. Sok ember számára az Alopecia Areata egy traumatikus betegség, amely indokolja a hajhullás érzelmi aspektusát, valamint magának a hajhullásnak a kezelését.

Támogatási csoportok és tanácsadás áll rendelkezésre az emberek számára, hogy megosszák gondolataikat és érzéseiket, és megvitassák az állapotra gyakorolt közös pszichológiai reakciókat.

Néhányan összehasonlították az alopecia areata-t a Vitiligo-val, egy autoimmun bőrbetegséggel, amelyben a test megtámadja a melanint termelő sejteket, ami fehér foltokhoz vezet. A kutatások azt sugallják, hogy ez a két állapot hasonló patogenezissel járhat, hasonló típusú immunsejtekkel és citokinekkel, amelyek a betegségeket és a közös genetikai kockázati tényezőket mozgatják.

Mint ilyen, bármelyik betegség kezelésében vagy megelőzésében bekövetkező új fejlemények következményekkel járhatnak a másikra.

Volt egy maroknyi dokumentált eset, amikor az alopecia areata kezelése a DiPhencyProne (DCP), a Contact szenzibilizáló segítségével vezette a vitiligo fejlesztését.

Az állatok előzetes kutatása azt találta, hogy a quercetin, a gyümölcsben és zöldségben található természetben előforduló bioflavonoid, megvédi az alopecia areata fejlődését és a meglévő hajhullás hatékony kezelését.

Mielőtt az emberek az alopecia areata kezelésnek tekinthetik a kvercetint, a tudósoknak további kutatásokat kell végezniük.

okozza a

Az állapot akkor fordul elő, amikor a fehérvérsejtek megtámadják a szőrtüszőkben a sejteket, ami azt okozza, hogy zsugorodjanak és drasztikusan lelassítsák a hajtermelést. Pontosan ismeretlen, hogy a test immunrendszere ilyen módon megcélozza a szőrtüszőket.

Miközben a tudósok nem tudják, miért történik ezek a változások, úgy tűnik, hogy a genetika részt vesz, mivel az alopecia areata nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan személynél, akinek szoros családtagja van a betegséggel. A betegségben szenvedő ötödik embernek van egy családtagja, aki szintén alopecia areatát fejlesztett ki.

Egyéb kutatások azt mutatták, hogy sok olyan embernek, aki az alopecia areata családtörténetében van, más autoimmun rendellenességek, például atópia, egy olyan rendellenesség, amelyet hiperallergiás, pajzsmirigygyulladás és és a pajzsmirigy vitiligo.

Annak ellenére, hogy sok ember gondolja, nagyon kevés tudományos bizonyíték van alátámasztva azt a nézetet, hogy az alopecia areata -t a stressz okozta. A stressz szélsőséges esetei potenciálisan kiválthatják az állapotot, de a legfrissebb kutatások egy genetikai ok felé mutatnak.

A fajra és az etnikai hovatartozásra vonatkozó kutatási adatok

A múltban az emberek úgy gondolták, hogy az alopecia areata minden fajban egyenlően fordult elő, de a legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy ez nem igaz.

Például néhány megállapítás azt sugallja, hogy az afrikai amerikaiak és a spanyol nőstények nagyobb élettartamú állapotban vannak, összehasonlítva a fehér nőstényekkel. Ezenkívül az ázsiai embereknél alacsonyabb a kockázat, összehasonlítva a fehér emberekkel.

Egy 2019. évi tanulmány szerint a 2000 és 2016 közötti Nemzeti Alopecia Areata nyilvántartás több mint 11 000 esetének elemzésén alapult, az alopecia areta diagnózis esélyaránya a színes emberek számára, összehasonlítva a fehér emberekkel.

 • 1,77 az afro -amerikai emberek számára
 • 1.27 más fajok esetében, köztük az őslakos amerikaiak és a csendes -óceáni szigeteki emberek
 • 1 fehér emberek számára
 • .9 spanyol emberek számára
 • .4 Az ázsiai emberek számára

Az ápolónők egészségügyi tanulmánya (NHS) és az ápolók 2018. évi keresztmetszeti elemzése alapján ” Az alopecia areata diagnosztizálásáról számolt be több mint 1100 nőből származó egészségügyi tanulmány (NHSII), szemben a fehér nők 1,00 esélyével, a fekete nők diagnózisának esélye az NHS -enként 2,72 és az NHSII -nként 5,48 volt. A spanyol nők esetében

az NHSII alapján az esélyek 1,94 volt a fehér nőkkel összehasonlítva. Az NHS alapján nem volt szignifikáns előfordulási különbség.

De csak néhány tanulmány vizsgálta az alopecia mintáit és meghatározóit, és a patofiziológiai tényezők nagymértékben felfedezetlenek. A további kutatások indokoltak, amelyek figyelembe veszik a környezeti, viselkedési, genetikai és társadalmi -gazdasági tényezőket, valamint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

Házi gyógyszerek

Mivel az alopecia hagyományos kezelése rendkívül korlátozott, az alopecia természetes kezeléseit támogató tanulmányok még vékonyabbak a földön.

Vannak olyan emberek, akik a hagymát vagy a fokhagymát, a hűtött zöld teát, a mandulaolajat, a rozmaringolajat, a mézet vagy a kókusztejet dörzsölik a fejbőrbe. Noha ezek egyike sem okoz károkat, a kutatás nem támogatja azok hatékonyságát.

Néhány ember olyan alternatív kezelési módszerekhez fordul, mint például az akupunktúra és az aromaterápia, bár kevés, ha van ilyen, bizonyíték van ezeknek a kezeléseknek a támogatására.

tünetek

Az alopecia areata legszembetűnőbb tünete a foltos hajhullás. Az érme méretű hajfoltok elkezdenek esni, főleg a fejbőrből. A hajnövekedés bármely helyét azonban befolyásolhatja, beleértve a szakállat és a szempillákat is.

A hajveszteség hirtelen lehet, néhány nap alatt vagy néhány hét alatt fejlődik. Lehet, hogy viszketés vagy égés a területen a hajhullás előtt. A szőrtüszők nem pusztulnak el, és így a haj újra növekedhet, ha a tüszők gyulladása elmúlik. Azoknak az embereknek, akiknek csak néhány foltja van a hajhullással, gyakran spontán, teljes gyógyulással rendelkeznek, bármilyen kezelés nélkül.

Az Alopecia Areata -t fejlesztő egyének kb.

A betegek körülbelül fele felépül az alopecia areata -ból egy éven belül, de sokan egynél több epizódot fognak megtapasztalni. Az emberek körülbelül 10 % -a folytatja az alopecia totalis vagy az alopecia universalis fejlesztését.

alopecia areata befolyásolhatja a körmöket és a körmöket is, és néha ezek a változások az első jelek, hogy az állapot kialakul. Számos apró változás fordulhat elő a körmökön:

 • A pontos horpadások megjelennek
 • Fehér foltok és vonalak jelennek meg
 • A körmök elveszítik a ragyogást
 • A körmök vékonyak és szétválva

További klinikai tünetek a következők:

 • : Ez akkor fordul elő, amikor néhány rövid szőrszálak, amelyek alján keskenyebbé válnak, és a kopasz foltok széleiben vagy annak környékén nőnek.
 • Cadaver szőrszálak: Itt törnek a szőrszálak, mielőtt elérnénk a bőr felületét.
 • Fehér haj: Ez növekedhet a hajhullás által érintett területeken.

Az orvosok általában képesek meglehetősen egyszerűen diagnosztizálni az alopecia areatát a tünetek vizsgálatával. Megvizsgálhatják a hajhullás mértékét, és mikroszkóp alatt megvizsgálhatják az érintett területekből származó szőrszálakat.

Ha egy kezdeti klinikai vizsgálat után az orvos nem képes diagnosztizálni, akkor bőrbiopsziát végezhetnek. Ha ki kell zárniuk más autoimmun betegségeket, akkor vérvizsgálatot végezhetnek.

Mivel az alopecia areata tünetei annyira megkülönböztetőek, a diagnózis előállítása általában gyors és egyértelmű.

 • Immunrendszer/vakcinák

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.