Bordák ketrec fájdalma: Hat lehetséges ok

Bordák ketrec fájdalma: Hat lehetséges ok

A bordás ketrec fájdalom egy gyakori panasz, amelyet tényezők okozhatnak, a törött bordától a tüdőrákig terjednek. A bordával kapcsolatos fájdalom hirtelen, éles vagy tompa és fájó lehet.

A bordás ketrecfájdalom sok esete nem kapcsolódik a súlyos körülményekhez, és önmagában vagy minimális kezeléssel oldódik meg. Mások azonban orvosi vészhelyzetek, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek.

Hat lehetséges ok

A bordás ketrecfájdalomnak sok lehetséges oka van. revitanaturalis átverés https://harmoniqhealth.com/ Az orvos fizikai vizsgálat és képalkotó vizsgálat révén diagnosztizálja a mögöttes okot.

A bordás ketrecfájdalom általános okai a következők:

1. sérülés

A mellkas sérülése a leginkább A bordás ketrec fájdalom általános oka. A sérülés típusai a következők:

 • Törött bordák
 • Bírázott bordák
 • Törött bordák
 • Húzott izom
 • Bord ketrecfájdalom, amely a sérülést követően kezdődik, általában röntgenfelvételt diagnosztizálnak, hogy kiemeljék a csontszakadásokat és a töréseket. Az MRI -k és más szkennelések kimutathatják a lágyszöveti károsodást.

  2. Costochondritis

  Costochondritis vagy Tietze -szindróma a bordás ketrecfájdalom másik általános oka.

  Ezt az állapotot a porc gyulladása jellemzi a borda ketrecben. Általában a porcban fordul elő, amely a felső bordákhoz csatlakozik a szegycsonthoz, amelyet a Costosternal ízületnek hívnak.

  A bordák ketrec fájdalma a costochondritis miatt enyhe és súlyos. A tünetek közé tartozik a gyengédség és a fájdalom, amikor megérinti a mellkas területét. A súlyos esetek olyan fájdalomhoz vezethetnek, amely a végtagokat sugározhatja, vagy olyan fájdalmat, amely zavarja a mindennapi életet.

  A costochondritis egyes esetei kezelés nélkül feloldódnak, míg mások orvosi beavatkozást igényelnek.

  3. Pleurisy

  Pleurisy, más néven pleuritis, egy gyulladásos állapot, amely befolyásolja a tüdő és a mellkas béléseit.

  A pleura vékony szövetek, amelyek a mellkas falát és a tüdő falát vonják. Egészséges állapotukban simán csúsznak egymással. A gyulladás azonban dörzsöli őket, ami jelentős fájdalomhoz vezet.

  Az antibiotikumok megjelenése óta a pleurisy sokkal ritkábban, mint volt. Még akkor is, ha megtörténik, gyakran enyhe állapot oldja meg önmagát. A pleurisy általában néhány naptól 2 hétig tart.

  A tüdő egyéb gyulladásos állapotai, például a bronchitis, a bordás ketrec körüli fájdalmat is okozhatnak.

  4. A rák

  A tüdőrák az Egyesült Államok második leggyakoribb rákja.

  A tüdőrák egyik tünete a bordás ketrecfájdalom vagy a mellkas fájdalom, amely mélyebbre kerül, ha mélyen lélegzik, köhögés vagy nevet. Egyéb tünetek, amelyekre figyelni kell, a vér vagy a flegma köhögése, a légszomj és a zihálás.

  A tüdőrák kilátása rosszabb, mint a rák más formái, és ez a rákhalál fő oka mind a férfiak, mind a nők körében. A korai stádiumú tüdőrákban szenvedő embereknek nagyobb esélyük van a gyógyulásra, kiemelve a korai beavatkozás fontosságát.

  metasztatikus tüdőrák, vagy az egyik területen kezdődő és a tüdőbe történő rák, életveszélyes állapot. Ugyancsak fájdalmat okoz a bordás ketrecben vagy a mellkasában.

  5. Fibromyalgia

  Ez egy krónikus állapot, amely fájdalmat okoz az egész testben. A fibromyalgiát az Amerikai Reumatológiai Főiskola becslései szerint az emberek 2-4 % -a érinti, akiknek akár 90 % -a nő.

  A fibromyalgiával kapcsolatos fájdalom éghet, lüktet, szúrás vagy fájás lehet. Ezeket a fájdalmakat általában a bordás ketrecben érezik, bár a test bármely részét befolyásolhatja.

  Egyes kutatások azt sugallják, hogy a nem-specifikus mellkasi fájdalom, beleértve a bordás ketrecfájdalmat, a leggyakoribb együttélési állapot, amely a fibromialgiaban szenvedő emberek kórházi felvételéhez vezet.

  6. A tüdőembólia

  A tüdőembólia (PE) az, amikor a tüdőbe megy artéria blokkolva. Az elzáródást gyakran egy vérrög okozza, amely az egyik lábból felfelé haladt.

  valamint a bordás ketrecfájdalom, a PE a következő tüneteket okozhatja:

  • Légzéshiány
  • Gyors légzés
  • köhögés, beleértve a vér köhögését is
  • A fejfájdalom
  • Izzadás
  • Szabálytalan szívverés

  A pe egy súlyos állapot, amely károsíthatja a A tüdő és más szervek a vérben csökkentett oxigén miatt. Bárki, aki tapasztalja a PE tüneteit, orvoshoz kell fordulnia.

  A Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet becslése szerint a PE -t fejlesztő emberek 30 % -a meghal, ha nem kap kezelést. Szerencsére a gyors diagnózis és kezelés megakadályozhatja a szövődményeket.

  A bordás ketrec

  A bordás ketrec 24 bordából áll, mindkét oldalon 12, és a mellkas szerveit, beleértve a szívet és a tüdőt is, megóvja a sérülésektől.

  A bordák a mellkashoz vannak rögzítve, amely a hosszú csont, amely a mellkas közepén fut. Az elülső részén, a porchoz rögzítik, amely határozott, mégis rugalmas szövet. Hátul a gerinchez vannak rögzítve.

  A máj a jobb oldali borda ketrec alsó végén található, a lép pedig a bal oldalon. Mindkettőnek némi védelmet kap a bordák. Az epehólyag és a vesék közvetlenül a borda ketrec alatt fekszenek.

  Ha a bordás ketrec valamelyik alkotóelemét, beleértve a csontokat vagy a porcot, vagy a közeli szerveket sérülés vagy betegség érinti, akkor az embernek fájdalma van a bordás ketrecben vagy annak közelében.

  A bordás ketrecfájdalom tünetei

  bordák ketrec fájdalom fordulhat elő a mellkasban, a bordák alatt vagy a haditengerészet felett. Mivel a bordák ketrecfájdalmának számos különböző oka van, a tünetek változhatnak. Ennek eredményeként a fájdalom lehet:

  • Sharp
  • Unalmas
  • fájás
  • hirtelen
  • lassan fejlődik
  • állandó
  • szakaszos
  • Rosszabb, ha lélegzik vagy mozog

  Egyéb tünetek, amelyek befolyásolják a bordát, amely befolyásolja a bordát Tartalmazhatja:

  • Zúzódás
  • Gyengédesség
  • Nehéz lélegezni

  mikor keresse meg az orvosot

  bordás ketrecfájdalom számos mögöttes sérülésnek vagy egészségügyi állapotnak tulajdonítható. Az embernek mindig meg kell konzultálnia orvossal, minden esetben megmagyarázhatatlan bordás ketrec fájdalom esetén.

  Ha a mellkasban lévő fájdalom vagy nyomás súlyos, és a légzés nehézkessé válik, az embernek sürgősségi orvosi kezelést kell kérnie, mivel ezek a tünetek szívrohamot jelezhetnek.

  • Testfájdalmak
  • Szívbetegség
  • Csontok/Ortopédia
  • Fájdalom/Anesztétika

  Orvosi A mai hírek szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  Contents